Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Sipoonjoki

Syyskauden iloinen avaus 19.9.2013

Kummiveteraanimme Ülo Veidenberg ja lion Eero Siira

   Kaksi klubimme lionia Tapani ja Teuvo olivat kesän aikana täyttäneet 75 vuotta, lion Paulin esilaulama onnittelulaulu oli aivan ! Olimme kaikki iloisia siitä, että kummiveteraanimme Ülo Veidenberg oli päässyt Oulunkylän kuntoutusviikoillaan vieraaksemme kuukausikokoukseen. Klubiveljet olivat järjestäneet hänelle viikolla muutakin ohjelmaa ja viikon lopulla odotti vielä odotettu käynti Pirttisaaressa lion Eeron kanssa. Ülo ohjattiin nimittäin Suomeen tullessa ensiksi juuri Pirttisaareen. Lion Pauli sai kunnian ojentaa Ülolle klubin tämän kauden avustuksen.

 

   Hyväksyimme myös klubiimme kauden alkaessa yksimielisesti uuden jäsenen, joka otetaan juhlallisesti myöhemmin!

 

   Kauden ensimmäiseen kuukausikokoukseen osallistuivat perinteiseen tapaan myös ladyt, jotka pitivät yhteisen ruokailun jälkeen oman kokouksensa. Klubiesitelmän alkaessa he palasivat samaan tilaan ja lady kertoi ladyjen Bangladeshissä olevasta kummitytöstä Laki Tokko, joka on suorittanut yo-tutkintoa vastaavan tason ja haluaa opiskella sairaanhoitajaksi. Hänen tukemisensa jatkuu.

 

   Lion Tapani kertoi viime kaudella meille Sipoonjoesta ja jatkoi nyt klubiesitelmässään Sipoon toisesta ”valtasuonesta” Kuninkaantiestä Turku-Viipuri. Valtasuonet risteävät Kirkonkylässä lähellä kirkkoja. Oikea nimitys on Suuri Rantatie, koska Kuninkaanteitä on lukuisia, mutta viimeksi mainittu tuntuu paremmalta! Sipoon alueella Kuninkaantie kulkee lähes entistä suuntaansa. Ainoastaan Myyraksessa on jyrkkä mäkialue kierretty. Kierto oli kuitenkin epäonnekas, sillä maapohja ei kestänytkään liikennettä. Tie kehittyi vuosisatojen kuluessa ratsastuspolusta kärrytieksi ja lopulta maantieksi. Tien hoidosta vastasivat talolliset määrätyltä pätkältä, samoin huolehdittiin silloista. Nimismies ja siltavouti tarkastivat kunnon . Pitkän aikaa koko itäinen liikenne kulki pääosin Sipoon kirkonkylän !

Tien varrella oli kestikievareita ja kapakoita. Sipoossakin niitä oli useita ja useissa eri paikoissa. Matkaa tehtiin hitaasti esim. Helsingistä siihen pienempään kaupunkiin Porvooseenkin päiväkausia. Arvohenkilöiden kestitsemiseen kului runsaasti ruokatarvikkeita, joiden arvo voitiin hyvittää verotuksessa. Kestikievareiden piti tarjota myös ruokailun majoitusta ja kyyditystä. Hinnastosta saimme esimerkkejä.

Rosvotkin kulkivat alueella, mutta pikemminkin teiden sivussa. Nurmijärven kopla oli oikein maankuulu, mutta löytyihän niitä paikallisiakin rangaistuja. Esimerkki tuomiosta: 30 paria raippoja, häpeäpaalu sunnuntaina kirkon eteisessä ja pakkotyö Sveaporissa tai myöhemmin karkotus Siperiaan.

 

Teksti ja kuvat tiedotussihteeri Kari Melleri   


Pres. Ari Juvan tervetuloatoivotukset
Pres. Ari Juvan tervetuloatoivotukset
Pesoset Wera ja Teuvo, jolla 75 täyttyi elokuussa
Pesoset Wera ja Teuvo, jolla 75 täyttyi elokuussa
Tapani vastaanottajana - heinäkuussa tuli mittariin 75
Tapani vastaanottajana - heinäkuussa tuli mittarii...

Ari Juvan ensimmäinen klubikokous presidenttinä. Vas. "rahuri" Tarmo Ojala ja oik. siht. Matti J Koski
Ari Juvan ensimmäinen klubikokous presidenttinä. V...
Tapani esitelmöi Kuninkaantiestä
Tapani esitelmöi Kuninkaantiestä
Ladyt kuvassa, jotta Bangladesh'ssä asuva kummityttö saa pyytämänsä kuvan
Ladyt kuvassa, jotta Bangladesh'ssä asuva kummityt...


Suomen Lions-liitto ry www.lions.fi N-piiri N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin