Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Sipoonjoki

Telkät ja isokoskelot sekä pöntöt esitelmän aiheena

KImmo af Ursinin esitelmöi innostavasti.

   Klubimme aiempi jäsen Kimmo af Ursin kertoi lintuharrastuksestaan klubikokouksessamme 20.3. Hänellä oli muutama tärkeä viesti meille, jotka olemme valmistaneet vuoden sisällä noin 350 linnunpönttöä! Kottaraispöntön suuaukon halkaisijan pitää olla 45 mm. Ja miksi? Vaikka lähes kaikki ohjekirjat mainitsevat aukon suuruudeksi 50 mm, on oravien vuoksi valittava tuo pienempi 45 mm, mikä estää niiden pääsyn pönttöön. Kottaraiset sitä vastoin mahtuvat hyvin tuosta pienemmästäkin reiästä.

   Toinen asia oli koskelon ja telkän pesän pehmusteet! Ohjeissa mainitaan, että laita pöntön pohjalle esim. 50 mm:n purukerros. Se ei kuitenkaan riitä, vaan purua tai vastaavaa on oltava vähintään 15 cm. Kimmo on julkaissut reilu vuosi sitten asiasta myös kirjan, jossa näitä asioita on selvitetty suorastaan tieteellisellä tarkkuudella.

   Sopivasti edelliselle jatkona oli Sipoon luonnonsuojelijoilla maanantaina 24.3.2014 Wessman-salissa yhdistyksen 40-vuotisen taipaleen merkeissä Pönttöilta, jossa jatkui sama teema asiantuntevana luennoitsijana Urpo Koponen, joka on tehnyt Juha Laaksosen kanssa siitä kirjankin. Klubimme lahjoitti juhlivalle yhdistykselle 40 pönttöä, joita jaettiin osallistujille illan päätteeksi!

 

Kari Melleri teksti/kuvat ja Matti J. Koski kuva.













Suomen Lions-liitto ry www.lions.fi N-piiri N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin