Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Sipoonjoki

Toukokuun matkakokous Hommanäsin kartanossa 17.5.2014

Perinteiseen tapaan kauden viimeinen kokous pidettiin juhlavissa puitteissa Tapani Löfvingin puustellissa Hommanäsin kartanossa. ”Opasleijonamme” Tapani oli valinnut jo menomatkalle esiteltäväksi mielenkiintoisen henkilön, jota hän aluksi meiltä arvuutteli. Pian kuitenkin selvisi, että kyseessä oli Eugen Schauman, joka ampui kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikoffin vuonna 1904.

Halutessanne voitte virkistää muistianne ja kerrata Tapanin esittämiä asioita tästä linkistä:

Emme ehtineet käydä katsomassa Näsin hautausmaalla Porvoossa olevaa Eugen Schaumanin hautamuistomerkkiä, joten laitan tähän kuvan siitä.

 

Matkalla ohitimme pian Bjurbölen ja sinnehän putosi vuonna 1899 meteoriitti, joka valaisi pudotessaan maisemia laajalta alueelta. Saimme tästäkin tapahtumasta seikkaperäisen selvityksen.

Bjurböle

Tyyppi: L/LL4, kondriitti

Kokonaismassa: 328 kg kerätty talteen

Putosi 12.3.1899 kello 21.29

Paikka: Bjurböle, Porvoo.60°20' N, 25°43' E

 

Sitten veli Tapanin kysymys: Mikä yhdistää Bobrikoffin ja Bjurbölen?

”Uusimaa-lehti osasi kertoa aikoinaan, että Bjurbölen voisi suomentaa Majavalaksi (Majavatalo). Venäjäksi nimi kääntyisi muotoon Bobrikoff tai Bobrikov ja Nikolai Bobrikovhan oli putoamisen aikoihin Suomen kenraalikuvernöörinä.”

Lisätietoja esimerkiksi seuraavasta linkistä:  

 

Linja-automme kaarsi vanhan kartanon pihaan. Olimme tulleet Hommanäsiin. Ympärillemme katsellen siirryimme hiljalleen kokoustilaan, jossa saimme nauttia talon omia antimia tervetuliaismaljassa.

Presidentti Ari toivotti meidät tervetulleiksi ja kävi läpi kauden toimintaamme. Hänen mukaansa kausi muistetaan varmaan linnunpöntöistä, joita tehtiin noin 400 kpl.

Tämän jälkeen hän siirtyi palkitsemisseremoniaan kerraten siitä käytyä keskustelua, joka on silloin ja tällöin puhjennut klubilaisten keskuudessa ja ainakin hallituksessa.

 

Ensiksi palkittiin jäsenhankintapalkinnolla              lion Pertti Kilpinen.

Tuomo Holopaisen lahj. kiertopalkinnon sai            lion Pauli Hakkari

Pieni Leijona kiertopalkinto                                   lion Pertti Kilpinen

Tunnustuspalkinto osallistumisesta aktiviteetteihin  lion Kari Melleri

LC Pornaisen lahj. Pöllömittari                              lion Pekka Alaterä

Vuoden Leijona, aidolla Leijona-juomalla                lion Juha Uljas

Presidentit vaihtavat tunnuksensa ym. sopivassa tilaisuudessa myöhemmin, sillä jatkuuhan kausi vielä runsaan kuukauden!

 

”Radiolähetys Myllykalliolta”

Seuraavaksi siirryimme seuraamaan suoraa radiolähetystä Myllykalliolta. Perustajajäsenemme Tapani kuvasi ”Mosabackan vanhan isännän” ja herrasmiehen saapuvan vakain askelin radiohaastatteluun. Kyseessähän oli toinen perustajajäsenemme Harry.

Korkean radioantennin maisemaa pilaavasta vaikutuksesta vallitsi lievä erimielisyys. Molemmat herrat ovat samanikäisiä ja Harrykin kävi suomenkielisen koulun, vaikka isä oli ruotsinkielinen. Yhteinen harrastus heille tuli aluksi partiosta Keravan Korvenpojissa. He toimivat samassa vartiossa, jossa oli muutama poika myös Nikkilästä.

Huhtikuun 11. päivänä 1969 eli 45 vuotta sitten perustettiin LC Pornainen (ensimmäisen kerran!). Miltä nyt tuntuu? ”Vanhaisäntä” oli vakaasti sitä mieltä, että potkua löytyy klubista nytkin ja oli työntämässä nykyistä presidenttiä jo lohkon puheenjohtajaksi!

Perustamisvaiheessa kaikki olivat luonnollisesti uusia, mikä ei estänyt toiminnan kehittymistä.

”Saranakohta” oli LC Pornaisen perustaminen (toisen kerran!), joka olisi voinut tapahtua käytännössä hieman tyylikkäämmin. Kriisikokouksessa viisi vuotta sitten kaikki paikalla olevat jäsenet olivat kuitenkin jatkamisen kannalla.

”Susi-Värttinä-ajo” oli alkuvaiheen suuri voimainponnistus ja näkyvyyden lisääjä.

Klubi toimi myös mehiläisten hoitajana ja pönttöjä oli useampia eri puolilla Sipoota. Veli Björnin allerginen reaktio oli kai syynä lopettamiseen.

Aurauskeppejä tehtiin TVL:lle ennen muovikeppien tuloa useita tuhansia ja ne myös pystytettiin teiden varsille.

Nikkilän hiihtoladun levennys ja siitä johtuva puiden kaato ja oksien havujen niputus keräsi koko klubin töihin; myös Jouko Littusen pitämään nuotiota ja paistamaan makkaraa, muillekin!

Jo mainitut linnunpöntöt ovat olleet jo kauan klubin aktiviteettina. Niitä tehtiin aluksi Pornaisten yläasteen veistosalissa.

Punaisen Sulan muistamme kaikki, osin myös kauhulla, sillä niitä oli liiankin usein. Kannatimme päätöstä, jonka mukaan sellainen järjestetään vain noin joka kymmenes vuosi.

Juhlat on pidetty joka kymmenes vuosi ja lisäksi alkuvaiheen viisivuotisjuhlat olivat hienosti Elimäellä Wredebyn kartanolla, jossa oli myös Ladyjen hankkiman lipun naulaus ja 1.presidenttimme, kirkkoherra Hannu Halla-Seppälän suorittama vihkiminen.

Muitakin juhlia pidettiin ja valmistelut aloitettiin aina hyvissä ajoin esim. Mårsbackan naamiaiset!

Klubin nimi oli siis aluksi LC Pornainen, koska piirikuvernööri Osmo Kalpalan mukaan maalaiskunnassa ei saanut olla kahta klubia. LC Sibbo-Sipoo oli perustettu vuotta aiemmin. Muutaman vuoden kuluttua kuitenkin otettiin käyttöön nykyinen nimi.

Mitenkäs ”Vanha isäntä” sitten tuli klubiin? No, Heikki Halonen soitti työpaikalle ja kysyi titteliä. Toimistopäällikkö kelpasi hyvin. Ensimmäinen kokous oli Flinkin baarissa maaliskuussa 1969, jolloin oli paikalla 11 sipoolaista ja 2 pornaislaista. Haastattelija veli Tapani ei ollut silloin paikalla, mutta ymmärsi hyvin, että häntä tarvittiin 11.4.1969 perustavassa kokouksessa. Hän taisi olla se 12. sipoolainen ja lisäksi oli 10 Pornaisista. Ensimmäinen presidentti kirkkoherra Hannu Halla-Seppälä.

Ja näin mielenkiintoinen radio-ohjelma oli lopussa.

 

Veli Juhan laatimassa tietokisassa oli helppoihin kysymyksiin tarjolla kolme vaihtoehtoista, vaikeaa vastausta. Parhaat parit saivat 3/5 oikein. Hyvä tieto on, että 100-vuotinen sota kesti oikeasti 116 vuotta! Kaikki osanottajatkin palkittiin.

Veli Pauli johti yhteislauluhetkemme, jossa käytimme ensi kertaa hankkimaamme cd-levyä säestämisessä ja Lauluvihkon sanoja muistin tukena. Hyvältä tuntui ja kuulosti oikealta keväältä, kun lauloimme Suvivirren kolme säkeistöä läpi.

 

Tämän jälkeen siirryimme päärakennukseen ruokailemaan noutopöydästä:

Broileria kermaisessa carry-kastikkeessa, riisiä, kartanon hyytelöä, leipää ja levitteitä. Ja hyvää oli!

Ennen kahvia saimme kuulla Hommanäsin kartanon mielenkiintoisen historiikin. Katso lisää linkistä:

Ennen kotiinlähtöä meillä oli tilaisuus ostaa kartanon omia tuotteita ja myös Tapani Löfvingin päiväkirjaa suomeksi tai ruotsiksi.

Teksti Kari Melleri, kuvat sama ja Tapani Alaterä


Rantautuminen
Rantautuminen
Juha Uljas, Ari Juva ja Tapani Alaterä
Juha Uljas, Ari Juva ja Tapani Alaterä
Kartanorakennus
Kartanorakennus

Pres. Ari Juva kävi läpi kauden toimintaa
Pres. Ari Juva kävi läpi kauden toimintaa
Pres. Ari Juva luovuttaa jäsenhanhankintapalkinto lion Pertti Kilpiselle
Pres. Ari Juva luovuttaa jäsenhanhankintapalkinto...
Lion Pauli Hakkari vastaanottaa Tuomo Holopaisen lahjoittaman kiertopalkinnon
Lion Pauli Hakkari vastaanottaa Tuomo Holopaisen l...

Lion Pertti Kilpinenvastaanottaa Pieni Leijona kiertopalkinnon
Lion Pertti Kilpinenvastaanottaa Pieni Leijona kie...
Lion Kari Melleri saa tunnustuspalkinnon osallistumisesta aktiviteetteihin
Lion Kari Melleri saa tunnustuspalkinnon osallistu...
Lion Pekka Alaterälle luovutettiin LC Pornaisen lahj. Pöllömittari
Lion Pekka Alaterälle luovutettiin LC Pornaisen la...

Vuoden Leijona, lion Juha Uljas, palkittiin aidolla Leijona-juomalla
Vuoden Leijona, lion Juha Uljas, palkittiin aidoll...
"Radiolähetys Myllykalliolta"
"Radiolähetys Myllykalliolta"
Kuunnellaan Hommanäsin kartanon historiikiiä
Kuunnellaan Hommanäsin kartanon historiikiiä


Suomen Lions-liitto ry www.lions.fi N-piiri N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin