Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Sipoonjoki

Helmikuun klubikokouksessa esitelmä ydinturvallisuudesta

Isä ja poika - Kim ja Harry WahlströmLpj Arja Seppälä, rahuri Jari Rantala ja pres. Timo Loman

Presidentti Timo Loman avasi kokouksen noin klo 19.30 toivottaen N-piirin V alueen 1. lohkon puheenjohtajan Arja Seppälän (LC Mäntsälä/Mamsellit), esitelmän pitäjän Kim Wahlströmin ja LC Pornaisten klubi jäsenen Rauli Olkasen tervetulleiksi.

 

Ruokailun jälkeen Kim Wahlström piti esitelmän aiheenaan ”Ydinturvallisuus”.

Hän kertoi ensin työurastaan mm. IVO:lla ja yliopistolla. Tällä hetkellä hän toimii STUK:n Sähkö- ja Automaatiojärjestelmätoimiston päällikkönä.

Saimme aluksi lyhyen kertauksen atomien rakenteeseen, järjestys- ja massalukuun, isotooppeihin, radioaktiivisuuteen, fissio- eli halkeamisreaktioon, puoliintumisaikaan, energian vapautumiseen, ydinvoimalaitoksen suojaukseen ja ydinvoimalaitostyyppeihin.

Suomessa Loviisan ydinvoimalaitoksen reaktorit ovat painevesireaktoreita (PWR) ja Olkiluodon kiehutusvesireaktoreita (BWR).

Lopuksi saimme selvityksen kolmesta ydinvoimalaonnettomuudesta. Olen ottanut niistä tähän lyhyet selvitykset Wikipediasta, jotta voitte palautella mieleenne asioita!

 

1) Three Mile Islandin ydinvoimalaonnettomuus on historian neljänneksi pahin ja sekä jälkeen. Se on sijoitettu luokkaan 5 kansainvälisellä ydinlaitostapahtumien laitokselle aiheutuneen merkittävän materiaalisen vahingon takia. Onnettomuudessa ydinvoimalan kakkosyksikön (TMI-2) sydän osittain suli. Onnettomuus tapahtui Three Mile Islandin ydinvoimalassa lähellä kaupunkia osavaltiossa, . Yksikkö ehti olla käytössä alle vuoden.

2) Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui lauantaina lähellä kaupunkia. Tuhoutunut oli vesijäähdytteinen ja grafiittihidasteinen -1000-tyyppinen. Ydinvoimalaonnettomuuden -yksikkö oli INES 7 (vakavin onnettomuus).

3) Fukushima I -voimalan ydinonnettomuudet seurasivat 11. maaliskuuta 2011 tapahtunutta ja sen jälkeistä tsunamia. Ydinvoimalan reaktorit 1, 2 ja 3 sammuivat automaattisesti maanjäristyksen seurauksena, ja pääsähköverkon pimentyessä voimalan piti siirtyä käyttämään varageneraattoreita. Tsunamin jälkeen myös varageneraattorit lakkasivat toimimasta, jolloin reaktori 1:n jäähdytysveden pinta alkoi laskea ja polttoainesauvat paljastuivat. Reaktorin ydin ylikuumeni ja aiheutti .

Myöhemmin myös reaktorit 3 ja 2 kärsivät ongelmista jäähdytysjärjestelmien kanssa. Japani nosti onnettomuuden INES-luokituksen tasoon 7.

 

Kiitokset Kimille mielenkiintoisesta esityksestä!

STUK:n nettisivut;

 

Kokouksen päätteeksi lohkon pj. Arja Seppälä kertoi leijonaurastaan, joka alkoi v. 2011 perustetussa LC Mäntsälä/Mamselleissa. Hän oli kuitenkin mukana jo aiemmin miehensä ja LC Mäntsälä/Nelosväylän kautta.

Saimme kiitokset kotisivuistamme ja Veteraani-aktiviteeteistamme sekä erityisesti kummiveteraanimme, Suomen-poika Ülo Veidenbergin avustamisesta. Talvisodan päättymispäivän 13.3. kahvitilaisuus on hieno juttu ja sellaisen hänen oma klubinsakin järjestää!

Auta Lasta- Auta Perhettä aktiviteetti pyritään hänen mukaansa saamaan valtakunnalliseksi jo ensi vuonna.

Hän totesi ymmärtävänsä poissaolomme syksyn AluePNAT:sta ja voimme olla ylpeitä siitä, että nykyinen Lions-liiton pj. on ollut klubimme jäsen. Hän toimitti myös kokouksen materiaalin käyttöömme.

Uutena klubivirkana hän ehdotti ns. klubikummin perustamista, joka ei kuitenkaan syrjäytä oman kummin asemaa. Hän muistutti JoVa-koulutuksesta 7.3. ja SuurPNATista 25.3. sekä kv. presidentin Joe Preston illasta 7.4. N-piirin täyttäessä 40 vuotta kerätään juhlajulkaisuun myös ilmoituksia. Presidentti sai vastaanottaa Mamsellien tekemän syntymäpäiväkalenterin.

 

Kummiklubimme LC Pornaisen edustaja lion Rauli Olkanen toi terveiset omalta klubiltaan ja muisteli vielä lämmöllä klubikäyntiämme heidän kokouksessaan Krapilla muistuttaen Tapani Alaterän olevan heidän klubinsa henkilökohtainen kummi. Yhteistoimintaa klubien välillä on paljon ja tästä tuoreimpana esimerkkinä tuleva Pääsiäismatka Berliiniin.

 

Raimo Ahosen järjestämän hyvän 10 kysymyksen tietokisan voitti taas (!) Ari Juva, joten Raimo määräsikin hänet pitämään seuraavan visan ja hankkimaan myös palkinnon, koska ”häviäjää” ei ratkaistu nyt lainkaan. Sovittiin kuitenkin, että seuraavalla kerralla palataan entiseen käytäntöön.

 

Tail Twister Tomin hoitamassa arvonnassa hyvät palkinnot löysivät uuden kodin ja hallintotilikin karttui hienosti 159,50 eurolla.

 

Tammikuun kokouksen yhteydessä muistettiin kehystetyllä valokuvalla nimilaattoineen myös lion Pekka Alaterää, joka oli ohittanut 75 vuoden rajapyykin!

 

Kari Melleri teksti ja Matti J. Koski kuvat


Tammikuun kokouksessa muistettiin 75v täyttänyttä Pekka Alaterää.
Tammikuun kokouksessa muistettiin 75v täyttänyttä...
Lion Tapani Alaterä ja past pres. Ari Juva
Lion Tapani Alaterä ja past pres. Ari Juva
Lionit Pekka Alaterä, Raimo Olkanen ja vierailija Rauli Olkanen LC Pornainen klubista
Lionit Pekka Alaterä, Raimo Olkanen ja vierailija...

Lion Tarmo Ojala ja 1. varapres. Pertti Kilpinen
Lion Tarmo Ojala ja 1. varapres. Pertti Kilpinen
Lion Raimo Ahonen, 2. varapres. Juha Uljas ja lion Teuvo Pesonen
Lion Raimo Ahonen, 2. varapres. Juha Uljas ja lion...
Lionit Harry Wahlström ja Seppo Patja
Lionit Harry Wahlström ja Seppo Patja


Suomen Lions-liitto ry www.lions.fi N-piiri N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin