Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Sipoonjoki

Itsenäisyysjuhla Sipoon terveyskeskuksen vuodeosastolla

Lion Markku Rintala toi klubille tiedon, että Sipoon terveyskeskuksen pitkäaikaispotilaiden osaston, Sateenkaaren, itsenäisyyspäivän juhlaan 5.12.2014 toivottiin klubilta juhlapuhujaa.

 

Tuumasta toimeen. Itsenäisyyspäivän aattona Markku Rintala ja Harry Wahlström sonnustautuivat terveyskeskuksen toiseen kerrokseen. Vastaanotto oli lämmin. Potilaat täyttivät osaston ruokailuhuoneen, kuka pyörätuolissa istuen, kuka kainalosauvoihinsa nojaten. Viereiseen käytävään tuotiin vielä pitkä rivi vuodepotilaita näkemään ja kuulemaan juhlan tapahtumia.

 

Tilaisuuden musiikista huolehti Bosse Träskelinin trio, joka aluksi viritteli soittimiaan ja soitti pari kappaletta.

Seuraavaksi oli vuorossa juhlapuhe, jonka piti lion Harry Wahlström. Koska kyseessä oli itsenäisyyspäivän tilaisuus ja talvisodan alkamisesta oli kulunut 75 vuotta ja 6 päivää, kertoi Harry, millaista suomessa oli ollut tasan 75 vuotta aikaisemmin.

 

Monia paikkakuntia oli pommitettu. mm. Helsinkiä kaksi kertaa. Kaikki, joille se vain oli mahdollista, muuttivat maalle sukulaisten ja tuttavien luo, pois pommitusten jaloista. Yksi osa väestöstä oli kuitenkin tyytyväinen, nimittäin koululaiset, sillä koulut oli suljettu ja lapsilla oli lomaa.

Rintamalla ei ollut tapahtunut mitään katastrofia. Suojajoukot vetäytyivät pikku hiljaa rajalta puolustuslinjoille, jotka varsinaiset rintamajoukot olivat sodan ensimmäisten päivien aikana miehittäneet.

Miesten ollessa sodassa nousivat kotirintaman naiset tärkeään asemaan, tehden monia töitä, joita miehet olivat ennen hoitaneet. Lotta Swärd järjestö, Lottineen ja pikku-Lottineen oli sodan aikana korvaamaton apu sotaponnisteluille.

Tärkeä tekijä sille, että kuitenkin selvittiin, oli ns. talvisodan henki. Kaikki puhalsivat yhteen hiileen, eikä vanhoja punikki- ja lahtarikaunoja enää muistettu.

 

Juhlapuheen päätyttyä laulettiin Bosse Träskelinin orkesterin säestyksellä Maamme.

 

Puhetta elävöitti vielä se, että pitkäaikaispotilaiden joukossa oli rva Tonie Wilenius, joka nuoruudessaan oli toiminut ilmavalvonta pikku-Lottana Sipoon Paippisissa. Myöhemmin kahvin yhteydessä hän kertoili kokemuksistaan.

 

Ohjelmassa seurasi sitten orkesterin esityksiä ja yhteislaulua. Esitysten välissä nautittiin itsenäisyyspäiväkahvit sinivalkoisen täytekakun kera.

 

Juhla päättyi yhteisesti laulettuun Finlandia hymniin.

 

Kaiken kaikkiaan oli sykähdyttävä kokemus päästä nauttimaan itsenäisyyspäivän juhlasta tällaisessa ympäristössä ja vielä omalta pieneltä osaltaan olla vaikuttamassa juhlan onnistumiseen.

 

Teksti Harry Wahlström



Suomen Lions-liitto ry www.lions.fi N-piiri N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin