Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Sipoonjoki

LC Sipoo-Pornainen joulujuhla 17.12.2016

    Pikkujoululla on juuret adventin vietossa: adventista alkoi Kristuksen odotus ja paasto, joka päättyi jouluna. 1800-luvulla adventtia kutsuttiin toisinaan pikkujouluksi. Varsinaisen pikkujoulun vietto alkoi vakiintua Helsingissä ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Lähtökohtana olivat koulujen kuusijuhlat. Adventin aikaan vietetyistä ylioppilasosakuntien syyskauden viimeisistä iltamista vähitellen muotoutui nykyinen pikkujoulu. Opiskelijoiden viettämiä pikkujoulujuhlia alettiin juhlia 1930-luvulla myös muissa yhteisöissä. 

    LC Sipoo-Pornainen on myöskin perinteisesti viettänyt joulukuun klubikokoustaan pikkujoulujuhla teemalla. Niinpä tämänkin joulun alla kokoonnuimme ravintola Kolifejn tiloihin syömään maittavia jouluherkkuja ja viettämään iloista yhteistä iltaa.

    Ilta alkoi presidenttiparimme Juhan ja Helenan tervetulleeksi toivotuksilla sekä lämpimän glögin nauttimisilla.

    Pöytiin asetuttuamme, toivotti presidentti Juha kaikki ladyt ja veljet tervetulleiksi. Mitään muita virallisia asioita ei joulukokouksessa käsitelty. Markku esitteli lyhyesti tulevan maaliskuisen teatteri käynnin.

    Yksi illan päätapahtumista oli tietysti Kolifejn keittiömestareiden loihtimat maistuvat joulupöydän antimet. Tarjolle oli asetettu rosollit, parit eri sillit, perinteiset joululaatikot, sekä muita lisukkeita.

    Illallisen nautittuamme ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja Kari esitti Artturi Leinosen teoksesta, Päin nousevan Suomen rantaa, jääkärien jouluista kertovan luvun.

    Lady Kirsi esitti kuinka turkulaiset pikkujoulujuhlat etenevät hyvin, tai jos ei niin, niin sitten….

    Veli Matti oli laatinut juhlaväen ratkottavaksi tietokilpailun, jonka kysymysaiheet olivat Sipoosta lapin perukoille ja takaisin. Kilpailu osoittautui tasaväkiseksi. Voittaja jouduttiin ratkaisemaan arvalla, joka oli veli Tomille suosiollinen.

    Tietovisan jälkeen klubimestarimme Tarmo huolestui siitä, että joulupukki ei lupauksistaan huolimatta ollut saapunut. Tarmon kadottua Nikkilän yöhön pukkia etsimään, oven takaa alkoi kuulua enteellistä kolinaa ja sieltähän se pukki tupsahtikin ihan omin neuvoin sisälle, kontit tulvillaan paketteja, jotka hän jakeli juhlaväelle, kun oli saanut kuulla ensin väen laulavan hänelle.

    Lahjapakettien availun ja lahjojen ihastelun jälkeen suoritettiin joulujuhliemme perinteinen urheilukilpailu, ”pullon heitto”. Kilpailun alkuun lady Liisa heitti heittovälineen viiden senttimetrin päähän kohteesta. Tästä alkoikin, varsinkin veljien kesken, armoton kisa jossa näytti näin selostajan silmin, olevan kyse pikemminkin miehisen kunnian puolustamista kuin palkinnon voittamista. Kiihkeän loppukirinsä ansiosta lopultakin veli Matti sinkosi heittovälineellään Liisan lähimpänä olleen välineen kauas seinän viereen ja näin Matti otti jo perinteisesti kilpailun sankaruuden. Todettakoon vielä, että kukaan kilpailija ei ollut rasvannut huuliaan, joten kenenkään suoritusta ei hylätty.

    Näin juhlat oli saatu juhlittua ja juhlijat lähtivät hyväntuulisina kohti kotejaan. 

 

Markku Rintala teksti ja kuvat






Suomen Lions-liitto ry www.lions.fi N-piiri N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin