Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Sipoonjoki

Helmikuussa klubitreffit ja esitelmä Napoleonista

Napoléon Bonaparte

   Saimme helmikuun kokoukseen neljä klubitreffi-vierasta LC Helsinki/Revonsalmesta presidentti Raino Heinosen johdolla, joka on myös Sri Lankan Lions-ystävien piirivastaava. Muut vieraat olivat Veijo Kekkonen, Erkki ”Eki” Kuronen ja Jorma Nisula, joka on N-piirin ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja. Raino Heinonen kertoi lisäksi karusellista, mihin Otfried Blümchenin usuttamana klubi lähti mukaan keväällä 2009. Se on kuudesta muusta Euroopan maasta olevan klubin vapaamuotoista ystävyystoimintaa, jota kutsutaan Karuselliksi. Klubien edustajat viettävät vuosittain viikonlopun isäntävuorossa olevan klubin kotikaupungissa ja lahjoittavat myös pienen summan isäntäklubin aktiviteetin tukemiseen.

   Ensi syyskuussa klubit tulevat jo toista kertaa LC Helsinki/Revonsalmen vieraiksi viettämään viikonloppua Suomeen. Seitsemän vuotta sitten viisikymmentä henkeä otti kutsun vastaan ja toukokuisen vierailun aikana myimme heille siinä sivussa suomalaisuutta merellisyyden ja keväisen valon voimalla. Saa nähdä, miltä syyskuinen Helsinki näyttää vieraiden silmissä.

   Laajasalon Siniset partiolippukuntaa klubi on tukenut monin tavoin. Jokatalvinen tapahtuma Laajasalon asukkaille, jota ennen ilmestyy mainoslehti ilmoituksineen. Nyt jo 42. kerran. Presidenttimme Ari luovutti heille malliksi linnunpöntön ja saimme heiltä adressin seteleineen. Kiitos!

 

Veli Timo Napoleonin jalanjäljillä

   Illan esitelmän aihe oli Napoleonin jalanjäljillä, jonka piti lion Timo Loman, joka ei ollut ensi kertaa ”pappia kyydissä”, sillä olemme käyneet hänen mukanaan mm. Australiassa ja USA:n Las Vegasissa. Erittäin mielenkiintoinen esitys alkoi kuvalla Afrikan Tähti- lautapelistä, jossa St Helena on yhtenä kohteena. Napoleon vietti siellä 5 ½ vuotta sotavankina. Vertailuna lento Johannesburgista kesti pääkaupunki Jamestownin lentokentälle 5 ½ tuntia ja oli yli 2000 km! St Helenan saari on pinta-alaltaan noin 122 km2. Napoleon vietti suurimman osan ajastaan saarella Longwood Housessa. Hän kuoli saarella 18.6.1815. Napoleon sai sotilaskasvatuksen ja oli jo 16-vuotiaana luutnantti ja 24-vuotiaana kenraali.
   Jamestownin lentokenttä on vaarallinen ja muodoltaan muistuttaa lentotukialusta. Etelä-Afrikkalainen Airlink-lentoyhtiö lentää sinne kaksi kertaa viikossa. Koneeseen otetaan 80 matkustajaa, joista noin puolet on saarelaisia ja lisäksi rahtia.
   Jamestownissa on huonohko satama, joten isot laivat jäävät redille ja maihin pääsee vain pienveneillä. Näin Napoleonkin tuli 30 hengen seurueensa kanssa. Rannasta ylös rinteeseen on rakennettu ”Jaakobin portaat”, mikä toimi 1800-luvulla tavarahissinä ylhäällä tasangolla olevaan sotilastukikohtaan. Nyt siinä on portaat, 699 askelmaa, kaide ja yhteispituus 281 metriä. Kilpailussa nopeimmat ovat nousseet ne ylös reilussa 5 minuutissa. Saari kuuluu Englannille ja siellä on kuvernöörinä nyt nuori nainen. Myös tuomari, lääkärit ja opettajat ovat englannista, joita houkuttelevat saarelle hyvät palkat. Timon ja lady Ritvan matkan aikana oli valoisa ja lämmin joulu, jota juhlittiin mm urheilukilpailulla. Sen alku viivästyi muutaman tunnin!
   Napoleonin asuinpaikka oli Longwood, jonka Ranska on ostanut. Turisteille esitellään huoneita, sisustusta ja huonekaluja, jotka ovat Napoleonin aikaisia kopioita; biljardisali, makuuhuone, kirjasto ja kylpyhuone rottineen. Ainoastaan kristallikruunu on siirretty kuvernöörin taloon. Häntä palveli muutaman kymmenen hengen joukko, mutta englantilaisilla oli vartioinnissa sota-aluksia ja sotilaitakin oli pari tuhatta. Napoleon käveli ja ratsasti saarella, luki lehtiä (vanhoja!), lojui paljon ammeessa ja sängyssä. Vieraitakin sai ottaa vastaa. Napoleonin kuolemasta on esitetty monia arveluja arsenikkimyrkytykseen asti. Tosiasiassa hän lienee kuollut vatsasyöpään. Ruumiinavaus suoritettiin biljardipöydällä ja Napoleonin ”sukukalleudet” kulkeutuivat papin avustuksella urologille Amerikkaan! Hautamuistomerkkiin ei saanut kaivertaa mitään tekstiä. Napoleonin arkku siirrettiin kuitenkin 1840 Pariisiin Invalidisairaalaan, mikä on nyt museo.
   Saarella on elänyt maailman vanhin eläin kilpikonna Jonatan s. 1832, olisi siis nyt 186-vuotias. Saarella on 4500 asukasta, siellä viljellään kahvia, jonka pavut on tuotu Jemenistä 1700-luvulla, eikä se ole sekoittunut mihinkään. ”Eki” Kuronen esitti vielä esitelmän innoittamana oivallisesti ”pantomiimia”!

 

Kari Melleri teksti ja kuvia



Suomen Lions-liitto ry www.lions.fi N-piiri N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin