Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Sipoonjoki

Klubin lokakuu: Vuosikokous, lippu uudistuu, vierailu ja esitelmä

Matti Purasjoki

   Presidentti toivotti 1. VPK Jenni Luomalan ja esitelmöitsijä Matti Purasjoen sekä ladyt oman väen ohella tervetulleiksi.

   Kari Melleriä muistettiin ikääntymisestä (75 v) pöytästandaarilla nro 5. Kaksi kovaa ”koota” Komi ja Kari tarjosivat ruokailun jälkeen kahvin ohessa synttärikakkua.

   Ruokailun jälkeen vuosikokous vietiin rutiinilla läpi, ja siirryttiin kuukausikokouksen pariin. Sen aikana ladyt ja 1. vpk Jenni Luomala keskustelivat syvällisesti lionismista!

   Suljetulla lippuäänestyksellä ratkaisimme tulevan klubilippumme kohtalon. Vaihtoehtoina olivat 1) vanha lippu, 2) vanhan lipun sininen alaosa vaihdetaan siniseen ja lippuun voidaan kiinnittää niminauha ja 3) uusi lippu. Lion Pertti huomautti aiheellisesti, että ensin pitää äänestää vaihtoehdot 1-2 vastaan 3.  Tulos oli 11 vastaan 4, jonka jälkeen äänestettiin 1 vastaan 2. Tulos oli 4 vastaan 11, joten vaihtoehto 2 tuli päätökseksi.

   1. vpk Jenni Luomala kertoi puheenvuorossaan omasta Leo-taustastaan, joka kesti 10 vuotta. Sen jälkeen hän on ollut aiempien leojen perustamassa yhteisklubissa, LC Helsinki/Finlandia kohta yhtä kauan. Sen toiminta poikkeaa selkeästi tavanomaisesta klubista jo ikärakenteen johdosta. Auta Lasta-Auta Perhettä on hänen klubinsa Itävallasta tuoma aktiviteetti. Häntä kiinnostavat myös sosiaalinen media ja kansainvälisyys. Hän kävi läpi myös N-piirin lähiajan ohjelmaa ja tarkensi kesän nuorisoleirin suunnitelmaa.

 

Esitelmä

   Aiemman kilpailuviraston perustaja ja sen johtajana toiminut Matti Purasjoki on asunut Sipoossa vuodesta 1976 lähtien. Muutamia poimintoja hänen mielenkiintoisesta esityksestään ”Mitä kilpailu on”.

  • Kilpailu on prosessi, joka voi olla poliitikkojen suosimaa staattista tai ekonomistien kannattamaa dynaamista, joka pakottaa kehittämään uutta ja fiksua.
  • Pappi Antti Chydenius oli maailman ensimmäinen kilpailuajattelija, joka teki väitöskirjansa Pohjois-Amerikan intiaanien tuohikanooteista!
  • Kartelleja ja säännöstelyä on käytetty maailman sivu. USAssa kartellit kiellettiin ja rikkojat voitiin laittaa vankilaan. Sodan aikana säännöstely saattoi olla perusteltua, mutta esim. Suomessa jäätiin sen vangiksi ja sitä jatkettiin liian pitkään ja näin Suomesta tuli Euroopan kallein maa. Pohjoismaissa oli vallalla viranomaisten (= juristien ja ekonomistien) sääntely. OECD:n merkitystä ei Suomessa oikein tunnettu eikä arvostettu. Vähitellen asiat muuttuivat, kun perustettiin eurooppalainen kilpailukomitea, jossa Purasjoki oli vpj. Muutos tarkoitti markkinoiden avaamista. Tässä ansaitsevat tunnustusta Jermu Laine ja Esko Rekola. Suomalaiseen tapaan laitettiin pystyyn myös kotimainen komitea, jonka pääsihteeriksi tuli Purasjoki! Saatiin aikaan kilpailulaki ja kilpailuvirasto. Laki uusittiin 1991 ja se oli ensimmäinen Suomen laki, jonka Ruotsi otti sellaisenaan käyttöönsä!
  • Kartellit ja määräävän markkina-aseman väärinkäyttö siis kiellettiin. Selkänojaksi tuli EU ja sen tiukka kanta mm kilpailun vapauttamiseen. Rikkojille määrättiin ns. seuraamusmaksu, joka firmojen koko huomioon ottaen oli naurettavan pieni. Esim. Nesteelle kilpailuvirasto vaati 200 miljoonaa, mutta vain 8 milj. meni läpi. Vastaavasti Valiolle aikoinaan määrätty 4 milj markan seuraamusmaksu kuitattiin sillä, että laitetaan markka maitolitran hintaan lisää.
  • Kaupan ala on Suomessa keskittynyt ja Keskon ajatus ostaa Tuko ei kuitenkaan onnistunut.
  • Kartellien paljastaminen on erittäin vaikeaa, mutta käyttöönotettu tapa armahtaa yritys, joka itse paljastaa asian, tuotti tulosta. UPM (hallituksessa Ollila ja Ahtisaari!) paljasti metsäalan kartellin, mikä näin purkautui.
  • Kilpailuvirastoon liitettiin kuluttajavirasto, vaikkei niillä ollut mitään yhteistä. Kuluttajavirasto oli tosin konkurssitilassa, joten se pelastettiin tällä tavalla!

 

Kari Melleri teksti ja kuvat







Suomen Lions-liitto ry www.lions.fi N-piiri N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin