Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Sipoonjoki

Klubin syysretki 28.9.2019 ”Linnankiville”.

Perinteinen syysretki suuntautui Söderkullaan Pertti Linnan keräämien kivien muodostamiin taideteoksiin, jotka sijaitsevat lähellä mastoa.

Kokoonnuimme kuntoradan p-paikalle, jossa veli Tom kertoi lyhyesti kuntoportaista, jonka jälkeen kävelimme noin kilometrin kuntorataa ylös ja kohtasimme oppaamme Pertti Linnan.

Pertti Linna muutti Söderkullaan 1982 ja on usean vuosikymmenen ajan kerännyt mäen päällä olevia kiviä yhteen kasaan. Niistä on muodostunut selvästi erottuvia kohteita, joita voidaan käyttää mm. suunnistuskisojen rastipisteinä! Suurimman kooksi arvioimme noin 16 m3. Aluksi hänellä oli mukanaan koira, joka vanhana makasi sammalmättäällä ja odotti rauhassa kotiinlähtöä.

Hän rakensi reitille pahimpaan kohtaan ”portaat” ja varusti ne myös köydellä. Isoimman taideteoksen päällä on kullanväriseksi maalattu pyöreä kivi, jonka hän on joutunut muutamaan kertaan uusimaan! Aluksi oli pientä vahingontekoa ja kasat saatettiin sortaa maahan. Hän ei niistä provosoitunut, koska rakensi taideteoksiaan ”luvatta toisen maalle”.

Muutama vuosi sitten salamanisku murskasi lähistöllä kalliota ja niillä kivillä Pertin oli hyvä laajentaa teoksiaan.

 

Vuosina 2017-19 itsenäisyytemme satavuotisen historian innoittamana hän siirtyi toiseen paikkaan, jonne muodostui laaja kokonaisuus, mikä käy ilmi oheisista valokuvista. Tähän kivet löytyivät aivan läheltä. Kivet ovat ilmeisesti hioutuneet pyöreiksi veden ja liikkeen seurauksena jääkauden jälkeisenä aikana.

 

Maston lähellä on myös iso matalahko kivilohkare, joka soveltuu hyvin yhteiskuvan ottoon, kuten kuvasta näkyy. Veli Tom kiitti Perttiä esittelystä ja ojensi hänelle kiitokseksi pullon Vana Tallinnia.

 

Eväiden nauttimisen yhteydessä keskustelimme Söderkullan alueesta sen kuntopoluista ja urheilukentän rakentamisesta kylään veli Tomin johdolla.

Järjestäjät olivat tilanneet mainion ulkoilusään, jota hyödynsi 10 veljeä 9 ladya. Tulemme varmaan jatkamaan perinnettä taas ensi vuonna, mutta mikä on kohde? Se selviää sitten aikanaan.

 

Kari Melleri teksti ja kuvat





Suomen Lions-liitto ry www.lions.fi N-piiri N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin