Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Sipoonjoki

Sipoonjoki hanke

Kuva 1

Pilvijärven puron tilannekatsaus 21.10.2021


Pilvijärven puro johtaa Pilvijärven ja Möträskin vedet Söderkullan kartanon kohdalla Sipoonjokeen. Puro on sorapohjainen ja kirkasvetinen (kuva 1) poiketen muista Sipoonjoen sivuhaaroista. Tästä syystä on hyvin mahdollista, että Sipoonjoen oma taimenkanta saataisiin nousemaan myös Pilvijärven puroon.

 

Kuva 2.Klubimme katsasti puron 6.5. (kuva 2). Uudelleenkatselmus tehtiin 26.5. niin, että mukana oli myös Itä-Uudenmaan vesien- ja ilmansuojeluyhdistyksen puroasiantuntija. Tuloksena oli, että puro on potentiaalinen taimenen poikasten siirtoistutuksille. Purossa on 3-4 kohtaa, johon kutusoraa kannattaa laittaa. Ison padon alapuolella on vain helposti korjattavia nousuesteitä.

 

Puron alaosassa pajan kohdalla (kuva 3) tehtiin 7.10. koekalastus. Tuloksena oli kivennuoliaisia, kolmipiikkejä sekä yksi 15 cm kokoinen taimen. On hyvät mahdollisuudet kytkeä Pilvijärven kunnostus ns. HELMI-hankkeeseen. Asiantuntija tekee suunnitelman syksyn aikana. Toteutus tulisi tapahtumaan kesällä 2022. Kuvan 4 mukaisia taimenia ehkä nähdään vielä jonakin syksynä nousemassa puroon.

 

Teksti: Ari Juva 

Kuvat: Projektin jäsenet


KUVA 3Kuva 4



Suomen Lions-liitto ry www.lions.fi N-piiri N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin