Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

ARSin salat selvisivät

Timo Haasto, piirikuvernööri Markku Helle ja Annina Kuusiniemi.

Keskiviikkona 6.10.2021 hydridinä pidetyssä ARS-infoillassa 15 vuotta Aarne Ritari –säätiön asiamiehenä toiminut Timo Haasto kertoi alkuun säätiön tarkoituksesta. Se on yksinkertaisesti tukea suomalaista lionstoimintaa. Kauden tavoitteena on tehdä säätiön toimintaa tutummaksi kaikille jäsenille.

Tänä vuonna säätiölle on perustettu uudet omat kotisivut, saatu uudet sähköpostiosoitteet kaikille ARS-tehtävissä toimiville ja oltu entistä enemmän yhteydessä suoraan klubeihin. Nyt kaikki materiaali on myös käännetty ruotsin kielelle. Ja jos Lion-ritarihakemuksen tekee ruotsin kielellä, saa ruotsinkielisen taulun.

-Säätiöhän ei myy mitään, vaan ottaa vastaan lahjoituksia, joiden vastineena ovat esimerkiksi juuri ritariarvot, selvensi Haasto.

Piirille maksetaan 1,50 jokaisesta klubien ostamasta adressista ja 75 e jokaisesta Lions-ritari ja Pro-Ritari-arvosta.

 

Timo Haasto kertoi myös, että ARS ansiomerkkejä käytetään kovin vähän, vaihtoehtoina ovat 1-3 ruusukkeen ARS-ansiomerkit, lisäksi valikoimissa on viirit ja kunniakirjat. Ritariarvon voi saada viisi vuotta jäsenenä ollut lion, jolle klubi sitä anoo.

 

Apurahahakemuksia käsittelevässä työryhmässä on neljä hallituksen seitsemästä jäsenestä sekä asiamies Haasto, vastauksen hakemukseen saa yleensä 1-2 päivässä.

Timo Haasto muistutti, että oman rahoitusosuuden hankkimiseksi tehty työ ei käy apurahahakemukseen työtunneista, vaan vain ne tunnit, jotka käytetään itse hankkeeseen.

Eniten apurahaa haettiin viime sydäniskureihin, niitä hankittiin noin 80.

Hankkeista voi etukäteen kysyä piirin ARS-yhteyshenkilö Annina Kuusiniemeltä tai Timo Haastolta. Apurahahakemusta voidaan myös heidän kanssaan yhdessä yrittää muokata niin, että se täyttäisi ehdot. Ja tärkeää on muistaa, että hakemus on tehtävä ennen hankkeen toteutusta, ei jälkikäteen.

 

Illassa kuultiin esimerkki apurahahankkeesta LC Mäntsälän Pentti Hiltusen kertomana. He rakensivat hienon Leijona -leikkipuiston vuosina 1977-1978. Alkupääomaa hankkiakseen klubi teki 5000 kauralyhdettä, jotka eivät sitten käyneetkään kaupaksi. Paikallinen K-kauppias onnistui myymään ne Keskolle ja siitä saatiin rahaa leikkipuistohankkeelle. Kunta myönsi alueen leikkipuistoa varten. Jotta leikkipuiston tunnistaisi Leijonapuistoksi, sinne rakennettiin metallirungon päälle iso sementtinen leijona. Puistoon hankittiin paljon eriaisia välineitä, ARS:lta klubi sai 800 euroa suurta hämähäkkikeinua varten. Puiston avajaisiin kutsuttiin 400 lasta, jotta puisto tuli tutuksi. Nykyään LC Mäntsälä hoitaa yhdessä LC Nelosväylän ja LC Mäntsälä Mamsellien kanssa puiston ylläpidon.

 

Annina Kuusiniemi toimii toista kautta N-piirin AR-toimikuntapuheenjohtajana. Hän on valmistellut yksinkertaiset ohjeet hakemuksen tekoa varten, joskin tietoa apurahahakemuksista löytyy myös Arne Ritari –säätiön omiltakin kotisivuilta. Anninan diasarja löytyy N-piirin kotisivujen jäsenosiosta LionAkatemian alta

Tiivistettynä ohjeet kertovat, että ensi tulee tehdä ennakkovalmistelut, ja pyytää tarjouksia tarvikkeista, jotta budjetti saadaan selville. Kokonaisbudjetti on tehtävä mahdollisimman tarkasti, koska myönnettyä rahaa ei koroteta jälkikäteen, vaikka hanke tulisikin kalliimmaksi.

Sekin on hyvä muistaa, että säätiö ei myönnä yli 10 000 euron apurahoja, minimisumma on 500 euroa. Rahat saa vasta jälkikäteen, hankkeen toteuduttua. Tapahtumiin apurahaa ei juurikaan myönnetä, koska esiintyjiä ja tiloja ei korvata.  Sen sijaan esimerkiksi lapsiryhmien Linnanmäen lippuihin ja retkibussiin rahaa voi hakea. Samoin vaikkapa senioreille tarkoitetun rikshabussin hankintaan sitä voi saada 40% ja 50 %, jos samalla sitoudutaan ulkoiluttamaan sillä vanhuksia.

 

Illan päätteeksi Annina muistutti vielä, että ritariadressit sopivat todella monenlaisiin tapahtumiin, joten niitä kannattaa aina pitää muutama kotona. Eikä hintakaan ole juuri kaupoista saatavia tavallisia onnittelukortteja kalliimpi.

-Adressiin voi nyt tulostaa ihan oman sisäsivun, ohjeet löytyvät Ritarisäätiön sivuilta, kertoi Timo Haasto.

Teija Loponen

 

Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram