Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

Osallistujakato ihmetyksen aiheena

Lions-kassit nousivat esiin kahdessa kysymyksessä. Niissä on toimitettu ukrainalaispakolaisille apua ja lisäksi niitä myydään kaikille halukkaille. Lions-logo näkymään kaduilla!

Lokakuun viimeisen päivän Kysy piirikuvernööriltä -illan teemana voisi sanoa olleen yleisökadon ihmettely. Klubit loistavat poissaolollaan monista tapahtumista, eikä kyselytunnillekaan keskustelijoita kerry.

 

Tällä kertaa kysymyksiä oli taas laidasta laitaan, alla niihin vastaukset ja illan keskusteluissa syntyneet ajatukset.

 

Piirimme on antanut paljon apua ukrainalaisille, mistä se rahamäärä on kertynyt, jolla tavaraa on ostettu? Ja voiko itse tuoda johonkin vaikkapa vaatteita, astioita tms. pakolaisille jaettavaksi?

-Klubit lahjoittavat rahaa LCIF:lle ja piiri haki sitä takaisin päin saaden ukrainalaisille avustusta 15000 dollaria. Lisäksi LC Hki Finlandia ja LC Hki Pakinkylä lahjoittivat mukavat summat. Ja tällä kaudella piiri on hakemassa piirihallituksen jo tekemällä päätöksellä uutta apurahaa, joka nyt voi olla 20 000 euroa.

Piiri ei järjestä tavarakeräyksiä, ehkä seurakuntien kautta tavaralahjoitukset onnistuisivat, totesi piirikuvernööri Kjell Wikström.

Viestintävastaava Teija Loponen lisäsi, että myös muun muassa Tokmanni on antanut lahjoituksina rantasandaaleja ja lenkkitossuja.

 

Mistä voi ostaa piirin lionskasseja ja voiko niitä antaa lahjaksi ei-leijonille, vai onko ne tarkoitettu vain jäsenille?

-Niitä on ollut myynnissä piirin tapahtumissa ja kasseja voi myös tilata Teijalta, joko hakea häneltä tai sitten voidaan postittaa lisäämällä postimaksu kassien hintaan. Kasseja voi käyttää kuka vain, hyvä vain jos kasseja näkyy katukuvassa, totesi Kjell.

 

Keneltä saa uuden jäsenen kansioita?

-Piirikuvernöörinä minulla on niitä mukana vierailuilla ja lisäksi jäsenjohtaja Pasi Nieminen toimittaa niitä uuden jäsenen nimeä vastaan.

 

 Opasleijonatoiminta kiinnostaisi. Mistä siitä saisi lisää tietoa?

-Jäsenjohtaja Pasilta saa lisätietoja siitä, miten opasleijoniin saa yhteyttä ja miten itse voi opasleijonaksi kouluttautua, jos se puoli kiinnostaa. Merja Carlander tiesi, että Pasilta on lähdössä klubeille kirje jäsenasioihin ja opasleijoniin liittyen.


Kuinka kauan suositellaan oltavan jäsen, ennen kuin lähtee presidenttiputkeen?

-Osa vedetään aika pian putkeen, osa on ollut pitkään jäsen ennen presidenttiputkeen lähtöä. Monenlaisia käytäntöjä on klubista riippuen. Tehtävästä kyllä selviää uudempikin leijona etenkin, jos on käynyt koulutukset läpi. 

Edelliset piirikuvernöörit Markku Helle ja Make Vesikallio totesivat, että sihteeri-tehtävä antaa presidentille hyvän pohjan. Muut osallistujat olivat samaa mieltä, sihteerinä oppii tuntemaan klubin jäsenet ja osallistuu jo myös piirin tapahtumiin.

 

Miten voidaan muuttaa klubin säännöt niin, että kaikki halukkaat pääsevät jäseniksi?

-Vanhoissa säännöissä on usein tarkkojakin ohjeita jäseneksi pääsyyn ja ottoon, mutta uusimalla klubin säännöt uusien mallisääntöjen mukaan, saadaan jäseneksiotto kevyemmäksi. Klubin jäsenet kuitenkin tuon asian päättävät. 

Pekka Taskinen totesi, että klubissa voidaan myös joustaa ja paljon on kiinni istuvasta presidentistä.

-Klubissa voidaan kyllä olla joustavia, mutta klubin voimassaolevia sääntöjä on noudatettava, muistutti Markku.

 

Harmittaa järjestäjien puolesta, kun aluefoorumiin osallistui niin vähän väkeä, mistähän se johtuu?

-On totta, että kovin vähän nyt osallistui aluefoorumeihin, ehkä siihen vaikutti kirjeeni siitä, että niihin tulee osallistua vain terveenä, ettei tule koronalle altistumisia. Mutta kenties kohta on aika alkaa miettiä, miten aluefoorumeita jatkossa järjestetään. Olen pistänyt merkille, että niissä on paljon ohjelmaa ja informaatiota ja osallistujat ehkä kaipaisivatkin enemmän keskusteluja. Kenties niitä pitäisi yhdistää enemmän, tuumi Kjell.

Pekka totesi, että osallistujia on kovin vähän eri klubeista, lähinnä vain piirihallituksesta ja siksi hän jo miettiikin varapiirikuvernöörinä ensi kauden ohjelmaa tästä näkökulmasta. Onko nyt liikaa ohjelmaa presidenteille? Ja mikä pitäisi olla eri tilaisuuksien ohjelmasisältö?

Make kertoi, että hänen kaudellaan tehtiin suunnitelma, jossa kauden teemaa käsitellään kauden avauksessa, syvennetään piirifoorumissa ja pressaristeilyllä ja sitten aluefoorumeissa keskustellaan ja suunnitellaan niiden pohjalta miten aihetta voidaan toteuttaa. Tuo on nyt hämärtynyt.

Asiaa pohdittiin useammassa puheenvuorossa.

 

Onko neuvoa mitä tehdä, kun klubin hallitukseen ei tahdo löytyä vastuullisia?

Markku totesi, että monissa klubeissa käy niin, että samat henkilöt pyörivät koko ajan tehtävissä. Vanhat säännöt vaativat myös enemmän virkailijoita, uusissa säännöissä hallituksen minimikoko on 5 jäsentä.

- Yksi henkilö ei voi hoitaa kahta hallituspaikkaa. Sitten on vain jätettävä paikkoja tyhjäksi ja hankalaksihan se menee. 

Kjellin mukaan joissakin klubeissa hallitus on sama useilla kausilla. Jossakin klubissa jo peräti viidettä kautta!

 

Ennakkoon tulleiden kysymysten jälkeen Make kysyi Kjelliltä, mitä Liiton tasolla on ajankohtaista?

-Sijoittamisesta on keskusteltu, talokauppa ei ole edennyt, strategiasta puhutaan edelleen.

 

Pekka pohti miksi tälle kyselytunnille ei osallistuta, vaikka on mielenkiintoisia asioita, joista voitaisiin yhdessä keskustella. Samaa ihmetteli Riitta Lindholm, joka oli ainoita piirin johtoryhmän ulkopuolisia osallistujia illassa.

 

Nyt siis klubeille toive, nimetkää joku jäsen osallistumaan kerran kuussa pidettäviin kyselytunteihin, niin ajankohtainen tieto leviää puolin ja toisin!

Seuraava kyselytunti pidetäån 29.11. Kysymyksiä voi jo nyt lähettää joko piirikuvernööri Kjellille, tai viestintävastaava Teijalle,

TL

 

Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram