Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-E

LIONS E-PIIRI

Leijonat ja klubit - Me palvelemme

Viestintäpäällikkö,
webmaster


Melvin Jones –juhla

Perinteiseen tapaan Lions-viikon avasi Melvin Jones –juhla lauantaina 11.1. Viimevuotiseen tapaan juhla järjestettiin Ravintola Ziberiassa. Heidi Rantala vastasi ohjelmasta ja järjestelyistä ja hyvin vastasikin.

 

Täytyy vain ihmetellä E-piirin osallistumisaktiivisuutta juhlaan, tänäkin vuonna paikalla oli reippaasti yli 100 leijonaa. Uusia Melvin Jones –jäseniä piiriimme saatiin 11 kappaletta, mutta aivan kaikkia jäsenyyksiä ei tässä juhlassa jaettu.

 

Päättäjäispuheessani otin esille järjestömme palkitsemiskäytännöt sekä palkitsemisen vaikutuksen motivaatioon. Koska haluan näiden ajatusteni leviävän laajemmallekin, niin laitan tuohon alle puheeni kokonaisuudessaan. Juhlaa pidän hyvin onnistuneena, sekä PID Tapani Rahkon että valmiuspäällikkö Markku Lehtosen puheet olivat hyvin mielenkiintoisia. Tapani Rahko puhui erinäisistä lions-toimintaa liittyvistä asiakokonaisuuksista ja puolestaan Markku Lehtonen aiheesta ”Pirkanmaan pelastuslaitoksen toiminta suuronnettomuuksissa”. Lisäksi sanomattakin lienee selvää, että ruoka oli erittäin maukasta.

 

Ja sitten se puheeni tuossa alla:

 

---------------------------------------------------------

 

Hyvät lionit, puolisot, juhlayleisö

 

On ollut ilo osallistua tähän piirimme Lions-viikon avaavaan Melvin Jones –juhlaan. Erityisesti minua ilahduttaa kaksi asiaa. Ensinnäkin, vuodesta toiseen tähän juhlaan osallistuu runsaslukuinen joukko piirimme leijonia puolisoineen. Toiseksi, vuosittain uusien Melvin Jones –jäsenten lukumäärä lähes poikkeuksetta nousee piirissämme toiselle kymmenelle. Nämä on merkittäviä ja juuri meidän piirillemme tunnusomaisia ominaispiirteitä, jotka eivät monissa muissa piireissä ole mitenkään itsestäänselvyyksiä.

 

Piirissämme on suuri joukko lions-aatteelle omistautuneita lioneita ja heidän puolisoitaan. Nämä henkilöt itseään ja vaivojaan säästämättä tekevät työtä heikompiosaisten ja apua tarvitsevien auttamiseksi niin maailmanlaajuisesti, koko Suomen mittakaavassa mutta erityisesti omilla kotipaikkakunnillaan täällä meidän omassa E-piirissämme. Tätä työtä me teemme asiasta sen kummempaa melua pitämättä, ulkopuolisten tahojen kiittämistä ja palkitsemista odottamatta. On kuitenkin todettava, että aina on mieltä lämmittävää saada kiitosta ja tunnustusta avustetuilta ihmisiltä, ryhmiltä, järjestöiltä ja heidän lähipiireiltään. Se auttaa jaksamaan ja antaa voimia toiminnan jatkamiseen.

 

Turhan harvoin kuitenkaan muistetaan, että ansioituneiden leijonien muistaminen ja palkitseminen myös järjestömme sisällä on yhtä lailla tärkeää. Tunnustuksen saaminen omasta hyvin suoritetusta työstä on poikkeuksetta mieltä lämmittävää ja motivoivaa. Usein tällaista asiaa ei vain tulla ajatelleeksi, on ehkä vain kysymys siitä, että palkitseminen ei ole ollut tapana joissakin klubeissa. Toiset klubit taas palkitsevat ansioituneita leijonia runsaskätisemmin, käytännöt vaihtelevat. Tässä on mielestäni asia, johon tulisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota ja saada leijonayhteisömme huomaamaan, että palkitseminen tuo hyvää mieltä ja on ennenkaikkea motivoivaa.

 

Järjestöllämme on lähinnä kaksi tapaa palkita ansioituneita lioneita, kunnianosoitukset ja ansiomerkit. Käsittelen seuraavassa aluksi jälkimmäisiä. Olen usein kuullut yksittäisten lionien vähättelevästi toteavan, että mitäpä noista helyistä. Olen kuitenkin poikkeuksetta havainnut, että tällaisetkin henkilöt, ehkä jopa hieman salavihkaisesti loppujen lopuksi ovat saamaansa ansiomerkkiin hyvin tyytyväisiä, varsinkin kun itse tuntee ja tietää olleensa ansiomerkin ansainnut, olleensa sen arvoinen. Kehotankin tässä yhteydessä klubeja, klubien hallituksia, erityisesti klubien presidenttejä miettimään, ovatko klubien palkitsemiskriteerit niin sanotusti ajan tasalla. Jos ei, niin asia on helposti korjattavissa, tarvitaan vain pieni muutos kenties pitkänkin ajan kuluessa muotoutuneisiin käytänteisiin. Niiden muuttaminen on helppoa, kun vain joku kiinnittää asiaan huomiota ja perustelee asian klubin sisällä. Mielestäni jokaisen presidentin vastuulla on, että hyvin toimineet sihteeri ja rahastonhoitaja saavat asianomaisen klubivirkailijan palkinnon. On myös hyvä palkita kauden lopussa ansioituneet lionit presidentin tunnustuspalkinnolla. Painotan erityisesti vielä termejä ”hyvin toimineet” ja ”ansioituneet”, liika- tai leväperäinen palkitseminen johtaa väistämättä ansiomerkkien inflaatioon.

 

Kunnianosoitukset ovat toinen palkitsemismuoto. Tästä esimerkkinä on Melvin Jones –jäsenen arvonimi. Tuo Melvin Jones –jäsenkunnan jäsenyys on suurin kunnianosoitus, jonka LCIF eli Lions Clubs International Foundation voi myöntää. Sen saa vain se yksityinen lahjoittaja, joka on lahjoittanut tai jonka puolesta on lahjoitettu 1.000 Yhdysvaltojen dollaria tiettyihin tarkasti rajattuihin kohteisiin. Varsin suurelta osin nämä lahjoitukset ovat peräisin klubien aktiviteettivaroista, jotka on lahjoitettu eteenpäin pitäen mielessä erityisesti järjestömme kansainväliset avustuskohteet. Klubit ovat nämä lahjoitukset tarkkaan harkinneet ja samalla miettineet, kuka tai ketkä tuon arvonimen ovat lahjoituksen myötä ansainneet. Tällaiset henkilöt lähes poikkeuksetta ovat klubeissa pitkään ja aktiivisesti toimineita lioneita, liontoiminnan työmyyriä.

 

Hyvät uudet Melvin Jones –jäsenet. Olette pitkän ja arvokkaan lionuranne myötä tuon kunnianosoituksen ansainneet. Lämpimät onnittelut saamastanne kunnianosoituksesta ja arvonimestä. Kiitän teitä kaikkia tekemästänne arvokkaasta vapaaehtoistyöstä.


Juhlayleisöä.
Juhlayleisöä.
Juhlayleisöä.
Juhlayleisöä.
Juhlayleisöä. LC Lempäälän pöytä.
Juhlayleisöä. LC Lempäälän pöytä.

Juhlayleisöä.
Juhlayleisöä.
Tapani Rahko ojentamassa Melvin Jones -plakaatia. Taustalla Antti Hynnä ja Heidi Rantala.
Tapani Rahko ojentamassa Melvin Jones -plakaatia...
Sano auts, jos sattuu. Lävistysvuorossa Harri Kivistö LC Lempäälästä.
Sano auts, jos sattuu. Lävistysvuorossa Harri Kivi...

Palkitut.
Palkitut.
Palkitut + PID Tapani Rahko + DG Antti Hynnä.
Palkitut + PID Tapani Rahko + DG Antti Hynnä.
Markku Lehtonen puhuu.
Markku Lehtonen puhuu.

Päätössanat.
Päätössanat.


Kommentoi tätä kirjoitusta



Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin